Транспортний безвіз Експорт українських товарів дорогами до ЄС зріс на 30% за півтора року

Пропонуємо нашим читачам ознайомитися з найцікавішими тезами учасників форуму. Нині подібної цілісної та детальної програми інтеграції в ЛДВ не існує на урядовому рівні, як не існує й розвиненої середньо- та довгострокової стратегії з попередніх років. Натомість такі пропозиції раніше вже надавалися уряду кількома бізнес-об’єднаннями. Зокрема, платформа Industry4Ukraine пропонувала 2020 року стратегію «Розумної інтеграції в глобальні ЛДВ», більшість положень якої є актуальними і сьогодні. Необхідно більш гнучко та системно входити в міжнародні ЛДВ з окремими послугами та виробничим аутсорсом. Так, як це роблять сьогодні українські автопром і легка промисловість.

Після початку повномасштабного вторгнення росії бізнес вимушено переїхав із Сум до Львова. На той момент підприємці ще не встигли запустити виробництво, але вклали $30 тис. У закупівлю лабораторного обладнання та оренду приміщення. Тустановський каже, що наразі всі доходи реінвестуються, тому про заробітки говорити зарано.

бізнес на експорт

Малі (до 50 осіб) та середні підприємства (до 250 осіб) з усіх регіонів України (Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»). За потреби відібрані учасники зможуть отримати допомогу з перекладом інформаційної довідки про компанію та товари польською й англійськими мовами. Матеріали з плашкою СПЕЦПРОЄКТ та ЗА ПІДТРИМКИ також є рекламними, проте редакція бере участь у підготовці цього контенту і поділяє думки, висловлені у цих матеріалах.

Підтримка та розвиток торгівлі в Україні

Зменшення кількості бізнесу, що знаходиться на межі банкрутства в Україні та у кожному населеному пункті. «Натепер частка експорту становить 20% від усіх продажів. Наша мета — збільшити кількість продажів за кордон не менш ніж до 60%.

  • Наразі цей напрям дуже популярний через високу платоспроможність покупців, виторг у євро й доларах та великий розмір самого ринку, майже 500 млн населення.
  • Чому бізнесу варто долучитися до формування нової…
  • Це забрало майже два роки антикризового управління і набуття нового досвіду, але здійснити чудо відновлення економіки можна швидше за умов більшої свободи для підприємців.
  • Єдиним помітним винятком став експорт IT‑послуг, який зріс на 6%, до $7,35 млрд.
  • Повідомила Оксана Донська, координаторка розвитку меблевих кластерів.

Найвищий показник змін експорту у харчової галузі, до якої належить і Kormotech. При тому, поки що лише половина підприємств працюють на повну потужність. Вперше державним коштом були проведені торговельні місії та профінансовані колективні стенди українського бізнесу на міжнародних виставках (однак ці заходи були профінансовані державою тільки у 2019 році). З метою забезпечення галузевої репрезентативності у рейтингу зазначено не 50 найбільших компаній за обсягами експорту, а п’ять або 10 найбільших експортерів в окремих галузях. Список не претендує на виключну точність, хоча редакція Forbes доклала всіх можливих зусиль, аби забезпечити його якнайбільшу достовірність. У списку топ‑50 експортерів – компанії з різною стратегією. Деякі знайшли нові ринки та спромоглися збільшити обсяги експорту, інші – навпаки, заморозили виробництво на початку російського вторгнення, далі лише розпродаючи залишки продукції.

Орбан побоюється, що Україна залишить Угорщину без грошей ЄС

Також уряд дозволив підприємцям поєднувати державну програму підтримки бізнесу та програму стимулювання експорту ЕКА. Скористайтеся можливістю в умовах війни надати товарний кредит своєму іноземному контрагенту, застрахувавши ризики по невиконанню ним платіжних зобов’язань в ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА). Do Business with Ukrainians – проєкт українських і міжнародних підприємців та консультантів, об’єднаних єдиними цілями та цінностями, ініційований випускниками бізнес-школи УКУ . Партнери закликають всіх, хто має міжнародні контакти, поширювати інформацію серед знайомих громадян ЄС, компаній, асоціацій, громадських організацій тощо.

Один з надійних способів вийти на новий ринок – знайти локального партнера, який краще знає ринок своєї країни. До речі, саме партнер-перекупник бере на себе основні зобов’язання із розмитнення товарів і сплати податків на території країни-імпортера. Торгувати з ЄС можна лише тоді, коли у вас дійсно якісний продукт, вже випробуваний на внутрішньому ринку. Також треба бути впевненим, що ваші виробничі потужності задовольнять попит такого великого ринку, бо європейські гуртовики надають перевагу великим партіям товару.

Деякі компанії втратили свої виробництва або вимушені були їх закрити через небезпеку. Ще кілька років тому в українському експорті домінували великі компанії, які здебільшого постачали сировинну й промислову продукцію. Зараз світовий ринок завойовують і невеликі підприємства, які щороку збільшують свої продажі на 20–30 читати тут %. Якщо між вами й логістичним партнером є діалог, ви відчуваєте, що у вас зацікавлені, можна сміливо розглядати компанію як вашого партнера. Надалі ви зрозумієте, що лише зацікавлений партнер веде діалог, вирішує питання, що виникають, допомагає в скрутних ситуаціях і, головне, допомагає розвиватися вашому бізнесу.

Бізнес подорож за кордон

Разом з тим сили окремих бізнес-об’єднань є надто малими для подолання наслідків кризи, необхідна повна мобілізація ресурсів, до того ж спільно з урядом. Окремі пропозиції УКА ввійшли в програму відновлення України, в нашій програмі експорту є 11 готових проєктних заявок, але консенсусу щодо часових періодів і пріоритетів немає, як немає й фінансування цих проєктів. Публікуючи профіль компанії у Каталозі ви потрапляєте до переліку національних експортерів та отримуєте додаткові можливості для просування своїх товарів та послуг за кордоном. І бюджет країни, місцеві громади та власне люди завжди від цього тільки виграють. Для решти компаній експорт розраховано Forbes на основі даних сервісу Import Genius, який надає доступ до митних декларацій, оформлених у період до 30 вересня 2022 року. Водночас для більшості зазначених компаній похибка розрахунку відсутня або становить менш ніж 1%. Лідерами за обсягами експорту у воєнний рік стали агропромисловий та гірничо‑металургійний комплекси, які забезпечили понад ⅔ товарного і більш як половину сукупного експорту.