Філософія епохи Відродження в Західній Європі

Для інтеграції Платона в цю епоху певну роль грали її неоплатонівські традиції в дусі Плотіна. Гуманізм (шт. humanus- людський) в загальному значенні слова означає прагнення до людяності, до створення пристойних умов для життя людини. Телеологія (грец. telos — ціль і logos — слово, вчення) — вчення про мету, доцільність, згідно з яким все для чогось призначене, має свою ціль.

наукові відкриття епохи відродження коперник

Він розвивав гуманістичні ідеї в ліричних віршах (1341 р. увінчаний в Римі лавровим вінком як найвидатніший поет Італії), в латинських прозаїчних творах, трактатах, численних листах. Одним з центральних в етиці Петрарки було поняття «гуманітас» (від лат. humanitas — людська природа, духовна культура). Воно стало основою побудови нової культури, що дала сильний поштовх розвитку гуманітарних знань (особливо етики), звідси і термін «гуманізм» (з XIX ст.). Петрарка кинув виклик схоластиці , він критикував її структуру, https://argayash.com/pag/posledstviya-brexit-dlya-industrii-azartnuh-igr.html недостатню увагу до проблем людини, підпорядкованість теології. У літературі прийнято висвітлювати епоху відродженняв захоплених тонах, що цілком зрозуміло. Вона була передвісником іншої епохи – епохи розуму (ХVIII ст.), Що породила в свою чергу століття бурхливого розвитку науки і техніки – наш ХХ в. Не можна, однак, не бачити і негативних наслідків – це стосується, перш за все, поступового відходу з нашого життя гуманізму, приклад тому – дві світові війни, безліч локальних воєн і інших подій.

Насильство, таким чином, твориться государем від імені народу і на благо його. І хоча, як вважає Макіавеллі, Воно покликане виправляти становище, а не руйнувати, воно все ж стає над народом як принцип ставлення до нього, так само як і ставлення до особистості. У государя завжди розв’язані руки, його дії завжди виправдані. Зрозуміло, що атараксія епікурейців і апатія стоїків були неприйнятними для етики Відродження. Необхідно зазначити, що в етиці цієї епохи мали місце елементи індивідуалізму, егоїзму та волюнтаризму. І все ж філософія Відродження не повністю порвала зі схоластикою. Хоч вона й заперечила теологію, замінивши її науково-раціоналістичними і натуралістичними теоріями, та все ж залишилась перехідною на шляху до послідовних форм науково-філософського світогляду.

Топ 10 научных открытий, которые изменили мир — самые важные.

Створивши нову систему знань, гуманісти поставили у центр всесвіту людину, почали захищати право людини на земні радощі, на задоволення потреб тіла і духу. Гуманісти заперечували ставлення до людини за її походженням і соціальною приналежністю, відстоювали її право бути рівною з усіма незалежно від раси і релігії. Він не приховував своїх переконань, однак головний труд його життя «Про звертання небесних сфер» був виданий лише перед його смертю. Обертанням Землі навколо своєї осі Коперник пояснював зміну дня і ночі, а також видиме обертання зіркового неба.

Навігація

Одним з перших, хто ще у першій половині XVII ст. Робив кроки у напрямі звільнення філософії від пут теології і схоластики, був Й.Кононович-Горбацький. У своїх творах вш здебільше посилається на джерела гуманістичної філософії епохи Відродження, античних авторів. Мораль сили Макіавелпі часто визнається зразком політичного цинізму, аморальності в політиці. Саме до його філософії правління часто використовують тезу “мета виправдовує засоби досягнення її”. Пантеїстична філософія природи Бруно завершує розвиток ренесансного осмислення буття.

Техносфера як особливий тип взаємодії з природою, яка пізнається шляхом практичного впливу людини. Роль суб’єктивного сприйняття людини і духовності в досягненні ноосфери. Затверджується ідея не тільки прекрасної індивідуальності, але індивідуалізму. А внаслідок цього і окрема людина є абсолютною цінністю. У цьому складається одна з особливостей Возрожденчеського гуманізму.

(В умовах найму Дрогобича, до речі, був обговорений необмежений доступ до хазяйської бібліотеки). Цим “фізики” відрізнялися від людей, яких називали “медики”, тобто практиків без диплома, які з власної волі, ні у кого не питаючи, викликалися лікувати інших людей. “Медики” грунтувалися у своєму лікуванні лише на власному досвіді (або зарозумілості). В першому законі Ньютонасила виступає в якості причини прискорення; процеси зміни в світі зводяться до прискорення, а прискорення викликається впливом одного тіла на інше. Другий законговорить, що під впливом сили, що діє на тіло в даний момент і в даній точці, швидкість змінюється, і це миттєва зміна швидкості можна визначити. Третій законкаже, що дії тіл один на одного рівні і протилежно спрямовані, т. Вказує на взаємний характер впливу тіл один на одного.